Šta podrzumijevamo pod pojmom “održavanje”?

Kada govorimo o održavanju veb-sajtova i servera, prije svega, moramo uzeti u obzir činjenicu da jednom izrađen veb-sajt i postavljen na odgovarajući server, jednostavno mora biti redovno održavan iz više razloga, a primarno zbog pitanja bezbjednosti.

Stoga, održavanje veb-sajta koje se ogleda u redovnom instaliranju bezbjednosnih zakrpa kako na veb-sajt platformi i pratećim dodacima, tako i na samom serveru, praćenje i upravljanje log podacima, periodična izrada backup-a i adekvatno pohranjivanje podataka, te po potrebi manje izmjene sadržaja, jeste nešto o čemu ne bi trebalo da bude kompromisa.

Navedeni posao, uz naše uputstvo, možete obavljati manje ili više uspješno i brzo i sami, a možete angažovati i profesionalce, što je svakako naša preporuka.

Prednosti redovnog profesionalnog održavanja

Kako biste u potpunosti iskoristili veb-sajt, bili u toku sa tehnološkim inovacijama, i sačuvali svoje podatke, te izbjegli nepotrebne zastoje u radu koji mogu biti izazvani različitim faktorima poput hakerskih napada (najčešći slučaj), ili greškama koje se mogu javiti prilikom nadogradnje pojedinih elemenata veb-sajta i/ili servera, vjerovatno ćete željeti da navedeni posao prepustite profesionalcima.

U nastavku smo izdvojili neke od prednosti koje donosi angažovanje profesionlnog održavanja veb-sajta i servera.

Profesionalci će osigurati da Vaš veb-sajt bude redovno ažuriran i nadograđivan na način da ni u jednom trenutku ne dođe do zastoja u radu veb-sajta, te će na taj način Vaš sadržaj biti uvijek dostupan.

Stoga, ažuriranje se vrši van radnog vremena, i to u vrijeme kada je prema statistici posjeta Vašem vebsajtu na najnižem nivou.

Takođe, ukoliko bi došlo do određenih grešaka i neusklađenosti, stručnjak bi u jako kratkom roku mogao otkloniti navedeni problem ili u krajnjem slučaju vratiti veb-sajt u pređašnje stanje.

Ukoliko koristite sistem elektronske pošte, prilikom ažuriranja i nadogradnje servera takođe može doći do neželjenih problema i zastoja u radu.

Takve situacije se po svaku cijenu žele izbjeći i svesti na minimum, te je u tom slučaju najbolje angažovati stručnjaka koji navedeni posao može obaviti efikasno i brzo.

Svaki profesionalac zna da nikada ne možete biti apsolutno sigurni u bezbjednost svojih podataka na internetu.

Iz tog razloga, pravilna periodična izrada kompletnog backup-a (dakle, i veb-sajta i servera) jeste neophodna, a podaci se moraju čuvati na posebnoj lokaciji kako bi se u slučaju problema istima moglo pristupiti sa sigurnog mjesta i veb-sajt odnosno server mogao biti vraćen u pređašnje stanje.

Prilikom svakodnevne upotrebe veb-sajta odnosno prilikom povremenog ažuriranja sadržaja, klijenti su često skloni da zanemare opšta pravila, i nehotice veb-sajt opterete velikim datotekama koje usporavaju učitavanje veb-sajta, te isti postane praktično neupotrebljiv.

Ukoliko ovaj posao prepustite profesionalcima koji su svjesni navedene problematike, možete biti sigurni ne samo da će takve situacije biti izbjegnute, već će veb-sajt svakim pravilnim ažuriranjem i nadogradnjom biti provjeravan i optimizovan za potrebe rangiranja na internet pretraživačima.

Besplatan savjet

Ukoliko zanemarite potrebe održavanja veb-sajta, u najvećem broju slučajeva ćete se prije ili kasnije naći u problemu, te će jedino rješenje biti izrada novog veb-sajta. Međutim, ukoliko koristite sistem slanja i primanja elektronske pošte, i čuvate poruke na serveru, u ovakvim situacija može doći do nemogućnosti primanja elektronske pošte, te potpunog i trajnog gubitka vrijednih podatka, što  se svasvim izvjesno može negativno odraziti na Vaše poslovanje.

Stoga, razmišljajte unaprijed!

Šta se može desiti ukoliko ne održavate vebsajt i server?

Izdvojili smo i neke realne situacije do kojih može doći ukoliko ne vršite periodično održavanje Vašeg vebsajta, ili pak isto ne radite u skladu sa dostavljenim uputstvima i pravilima struke:

Jedan od najčešćih slučajeva koji se dešavaju korisnicima neodržavanih veb-sajtova jesu upravo automatizovani hakerski napadi koji rezultiraju potpunim gubitkom svih podataka.

Takvi napadi se najčešće izvode automatski putem tzv. botova koji skeniraju ranjivosti pojedinih elemanata veb-sajta i/ili servera.

Ukoliko niste redovno vršili bezbjednosna ažuriranja i nadogranje elemenata odnosno dodataka, to vaš veb-sajt i server čini izuzetno ranjivim, i na taj način najčešće dolazi do naslovne neželjene situacije kod koje je gotovo uvijek jedino rješenje ponovno postavljanje veb-sajta iz backup-a.

Dosta čest slučaj je da korisnici iz nekog razloga ne mogu pristupiti veb-sajtu i podacima, a isti se, paradoksalno, može javiti ukoliko neki od dodataka koji se odnose na poboljšanje bezbjednosti pristupa nije pravilno ažuriran ili nije ažuriran u dužem vremenskom periodu.

U ovom slučaju, ukoliko niste sasvim upoznati sa materijom, moraćete pozvati profesionalce.

Prilikom ažuriranja dodataka ili još češće nadogradnje, poznato je da može doći do određenih neusklađenosti kodova, što rezultira pojavom bijelog ekrana prilikom učitavanja veb-sajta. Ukoliko koristite WordPress, ova pojava zna biti veoma česta.

U većini slučajeva postoje načini da sami uklonite tj. riješite nastali problem, ali prilikom nekih ozbiljnih uzroka preporučljivo je kontaktirati profesionalce.

Slično poput tzv. “bijelog ekrana smrti” iliti WSOD, prilikom ažuriranja ili nadogradnje može iz nekog razloga doći do poremećaja u  samom interfejsu, što se ogleda u većim ili manjim poremećajima u prikazu elemanata na veb-sajtu.

Nekad će biti sasvim dovoljno samo očistiti keš, dok će u drugim ozbiljnijim slučajevima biti neophodno da potražite pomoć stručnjaka.

SEO optimizacija je izuzetno važna ukoliko želite da Vaš veb-sajt bude među prvima prilikom pretraživanja relevantnog sadržaja.

Međutim, imajući u vidu da informatičke i informacione tehnologije konstantno napreduju, SEO pravila su često podložna promjenama, te će iz tog razloga vremenom sporiji (stariji) statični veb-sajtovi gubiti početnu dobru poziciju.

Kako biste ovo izbjegli, neophodno je da vršite redovno ažuriranje sadržaja veb-sajta i nadogradnje platforme i servera, kao i da poštujete određena pravila i veb-sajt ne opterećujete prevelikim datotekama.

Kod svakog poslovanja, u nekom trenutku može doći do sitnijih ili krupnijih promjena poput kontakt podataka, adrese, ili pak usluga koje pružate.

U slučaju da ne vršite ažuriranje sadržaja Vašeg veb-sajta, korisnici mogu doći u zabludu i na taj način je moguće izgubiti dobar dio potencijalnih klijenata.

Stoga, vodite računa o svim detaljima!

Naša ponuda: