Šta je hosting?

Najjednostavnija definicija veb hostinga jeste smještaj iliti prostor za određeni veb-sajt na globalnoj mreži odnosno serveru.

Kod nekih kompanija možete zakupiti samo određeni prostor na zajedničkom, dakle, dijeljenom serveru pri čemu najčešće dijelite IP adresu sa drugim, vama nepoznatim klijentima, što kod većine projekata nije sasvim poželjno, iz brojnih razloga.

S druge strane, postoje i nešto skuplje varijante gdje možete zakupiti čitav server uključujući i jednu ili više jedinstvenih IP adresa, što je najpoželjnija varijanta ukoliko želite koristiti sistem elektronske pošte bez bojazni da će poslata elektronska pošta završavati u SPAM folderima krajnjih primalaca. Međutim, to sa sobom povlači i nešto višu cijenu, ali je naš savjet da se ova varijanta uvijek isplati.

Prednosti i mane različitih vrsta hostinga

U praksi, kao što smo već naveli, postoji više varijanti zakupa prostora za vaš veb-sajt, i u nastavku ćemo izložiti nekoliko najčešćih primjera kako biste stekli što bolju sliku.

Među brojnim vrstama zakupa veb hosting usluga koje su dostupne klijentima svakako je najzastupljeniji besplatni veb hosting.

Međutim, ovaj vid hostinga ima veoma ograničene mogućnosti, a vrlo često su prisutne i sponzorisane reklame na veb-sajtovima koji koriste ovakav vid hostinga, dok su bezbijednost podataka i konstantna dostupnost itekako upitni.

Ukoliko klijent zakupi samo dio prostora na određenom serveru, onda je riječ o tzv. dieljenom hostingu.

U zavisnosti od količine ukupnog prostora na serveru, te veličine veb sajtova, često se dešava situacija da bude smješteno i stotinu različitih veb sajtova na određenom serveru koje dijele server odnosno resurse, najčešće uključujući i IP adresu.

Ovaj tip veb hostinga, iako dosta povoljan, ima dosta mana, jer su su mogućnosti koje krajnji klijenti imaju vrlo ograničene, a nerijetko se dešava i da “padne server” zbog tolikog broja različitih sadržaja na njemu i različitih, od strane klijenata često pogrešno postavljenih, konfiguracija.

Najbolja varinajta za korisnike koji imaju potrebu za samostalnim pristupom serveru jeste namijenski hosting.

U ovom slučaju, korisnik je zadužen za bezbijednost i održavanje određenog servera, ali on ipak nije u njegovom vlasništvu, već ima takozvani “root” pristup za Linux, odnosno administrator pristup za Windows, na kojem samostalno ili uz pomoć prodavca po želji može instalirati platformu za upravljanje serverom (cPanel, Plesk, DirectAdmin itd.).

Takođe, ukoliko korisnik ima u zakupu svoj server, ali nema mogućnost pristupa kao kod namijenskog hostinga, već samo ima mogućnost da upravlja svojim datotekama, tada je riječ o upravljanom hostingu. U ovom slučaju je server samo iznajmljen klijentu, dok internet provajder obavlja sve neophodne promjene kako bi garantovao kvalitet i postojanost samog servera koji se iznajmljuje korisniku.

VPS iliti Virtual Private Server, odnosno Virtuelni privatni server podrazumijeva da je jedan server podijeljen na više virtuelnih servera u skladu sa potrebama klijenata, koji su u ovom slučaju uglavnom samostalno odgovorni za održavanje samog servera.

Cloud hosting je jedan od najnovijih i najmodernijih tipova hostinga, a zasniva se na grupisanim serverima, te se smatra da određeni veb-sajt koji koristi Cloud hosting ima mnogo viši stepen pouzdanosti od drugih tipova hostinga, jer ukoliko i dođe do nekog kvara, zahvaljujući osnovnim karakteristikama Cloud sistema, veb-sajt i dalje nastavlja nesmetano da funkcioniše. Razlog za nesmetano funkcionisanje leži u tome što Cloud veb hosting nije centralizovan.

Ovakav vid hostinga je vjerovatno najbolji izbor za većinu korisnika, a njegova relativno povoljna cijena u odnosu na ono što dobijate kao krajnji proizvod odnosno uslugu, zaista opravdava izbor.

Najjeftiniji hosting = mnogo problema

Da rezimiramo, ukoliko Vam je iskreno stalo do projekta i želite pouzdanost, samostalnost, sigurnost i brzinu, u tom slučaju po svaku cijenu želite izbjeći jeftinije varijante veb hostinga.

U vezi sa navedenim, praksa nam govori da ćete ipak, prije ili kasnije, bićete prinuđeni ili promijeniti vrstu hostinga, a možda i potpuno odustati od projekta.

Takođe, nerijetko se klijenti u takvim situacijama odluče raditi sve iznova, (uključujući i izradu novog veb-sajta), što svakako sa sobom povlači i potrebu za izdvajanjem značajno večih finansijskih sredstava.

Šta mi nudimo?

eLYNQ je za Vas pripremio nekoliko varijanti zakupa servera, baziranih na Cloud platformi, koje će sa sigurnošću zadovoljiti potrebe i najzahtjevnijih projekata.

Štaviše, kontaktirajte nas, i u razgovoru sa nama u vezi sa Vašim projektom, doći ćemo do optimalnog rješenja tj. do varijante koja će biti sasvim dovoljna da zadovolji sve Vaše potrebe, pri čemu ćete izbjeći izlaganje nepotrebnim troškovima.

Nadalje, ono što našu uslugu čini donekle posebnom jeste i činjenica što je u datu cijenu svakog od ponuđenih paketa uključen i besplatan redovan backup, te podrška kojoj se u bilo kojem trenutku možete obratiti za pojašnjenje tj. pomoć u vezi sa rješavanjem svih nedoumice ili problema do kojih eventualno može doći u radu.

Takođe, ukoliko Vam u nekom trenutku zatreba više resursa za Vaš projekat, bez problema i u jako kratkom vremenskom roku možete preći na veći paket.

Posebna ponuda

Ukoliko se odlučite za uslugu izrade veb-sajta kod nas, dobijate godinu dana besplatnog hostinga i održavanja kako servera, tako i veb-sajta.

Međutim, našim klijentima odobravamo  i 50% popusta na dalje održavanje veb-sajta i servera, što je cijena od 9.99€ mjesečno.

Na ovaj način možete biti sigurni da će Vaš veb-sajt raditi besprekorno u rukama profesionalaca, te ćete imati jednu brigu manje i biti u prilici u potpunosti se posvetiti svom radu.

Odaberite jedan od hosting paketa iz naše ponude:

Host BASIC

Osnovni paket
11.99 / mj.
 • Hosting na Cloud-u
 • Redovan backup
 • IPv4 adresa (shared)
 • MySQL baze podataka: 1
 • Mjesečni protok: 20 TB
 • Prostor na disku: 5 GB
 • Podrška 08-16:00h

Host STANDARD

Najčešći izbor klijenata
24.99 / mj.
 • Hosting na Cloud-u
 • Redovan backup
 • IPv4 adresa (dedicated)
 • MySQL baze podataka: 5
 • Mjesečni protok: 20 TB
 • Prostor na disku: 20 GB
 • Podrška 08-20:00h

Host PREMIUM

Za najzahtjevnije projekte
39.99 / mj.
 • Hosting na Cloud-u
 • Redovan backup
 • IPv4 adresa (dedicated)
 • MySQL baze podataka: 20
 • Mjesečni protok: 20 TB
 • Prostor na disku: 80 GB
 • Podrška 24/7h